tökéletes helyszín esküvői fotózáshoz

7 tuti tipp a tökéletes képekért – hogy a fotózás végén pontosan azt kapd, amit elképzeltél

Legyen szó esküvői-, jegyes-, vagy egyéb portfólió fotózásról mindenki szeretné, ha az elkészült képek tökéletesre sikerüljenek. Ahhoz, hogy a fotózás során készült képek minőségükben pontosan olyanok legyenek, mint amilyet várnál, alaposan fel kell készülnöd. Rengeteg olyan apró, mellékesnek tűnő dolog van, amelyen az elkészült képek tökéletessége múlhat.

esküvői fotózás

A legtöbbünk azonban nem jár hetente fotózásra, sokan csak esküvőjük alkalmából, vagy vállalkozása indulásakor a honlap elkészítése miatt szánja rá magát profi képek elkészítésére. Így honnan is tudhatnánk min áll vagy bukik a fotózás, hogyan kaphatjuk pontosan azt a végeredményt, amit szeretnénk? Ezekben a kérdésekben lesz segítségedre következő írásom.

A megfelelő szolgáltató kiválasztása

A magukat profinak hirdető több száz és ezer fényképész közül nem könnyű bizony kiválasztani a számodra megfelelő szakembert. Pedig ez az egyik legfontosabb része az egész fotózás lebonyolításának. Hogy sikerüljön olyan szakembert találnod, aki nem csak úgy elvállalja az esküvői vagy jegyes fotózásod „lekattintgatását”, de a szükséges „kötelezőnél” többet nyújt.

Mivel életed egyik legfontosabb eseményét fogja megörökíteni, fontos, hogy a fotózás hangulata is minden feszengéstől mentes, bensőséges, meghitt legyen. Fontos, hogy olyan fotóst válassz, akivel „működik a kémia”, aki szimpatikus és egy nyelvet beszéltek. Olyan szakembert válassz, akin érződik az elhivatottság, a lelkesedés a fotózás ezen műfajai iránt. Azt a fotóst, akin érződik, hogy nem csak azért vállal el, mert „csütörtök délutánra még belefértek”.

Továbbá nagyon fontos az is, hogy legalább alap szinten ismerd meg a munkásságát. Nézegesd meg a referenciafotóit, és olyan fotóst válassz, akinek a képei hangulata megfelel annak, amit te is szeretnél majd.

Válaszd ki a fotózás tökéletes helyszínét

tökéletes helyszín esküvői fotózáshoz

Olyan helyszínt válassz, ami illik hozzátok, az életviteletekhez, a stílusotokhoz. Például, ha egyikőtök sem egy nagy drukker, akkor kár kibérelni egy stadiont a fotózásra, mert a végeredmény tőletek nagyon idegen lesz. Viszont ha nagy természetjárók vagytok, akkor például egy szabadtéri helyszínen, mint például egy arborétumban vagy egy szép mezőn vagy tóparton igazán az elemetekben lehettek.

Amint kiválasztottad a helyszínt, az apróbb részletek megtervezése már sokkal egyszerűbbé válik. Ugyebár nem mindegy, hogy milyen frizurát, sminket és egyéb kiegészítőt viseltek egy kültéri vagy egy stúdió fotózás alkalmával. Ahogy az életben sem ugyanabban az öltözékben mész mondjuk egy kávéházba, múzeumba vagy edzőterembe. A fotózáson kifejezetten fontos, hogy megjelenésünk és a helyszín összhangban legyenek egymással.

Döntsd el, milyen hangulatú képeket szeretnél végeredményként viszontlátni

Fontos tudnod, hogy milyen hangulatú képeket szeretnél majd kézhez kapni. Bármilyen profi is a fotós, nem gondolatolvasó. Ha nincsenek konkrét elképzeléseid a fényképekkel kapcsolatban, nem biztos, hogy pontosan eltalálja, hogy mit szeretnél. Lehet, hogy végeredményben így is szuper fotók fognak készülni, de ettől függetlenül, ha nem azt kapod, amire vágytál, az nagy csalódás lehet.

Romantikus vagy sportos, pajkos-játékos, vagy esetleg extrémebb, szexibb képeket szeretnél? Érdemes egy koncepciót kiválasztani és amellett kitartani. Ne csapongj nagyon a stílusok között, így felkészülnöd is könnyebb lesz majd. Érdemes ezt is a fotós kiválasztása előtt eldöntened, mert ennek tudatában könnyebb a megfelelő szakembert is kiválasztanod. Nézz körül a portfóliójában. Az ott látott képek hasonlítanak arra, amilyet majd te is szeretnél? Minden fotós egyéni látásmóddal, belső világgal rendelkezik. Aki például főleg romantikus képeket készít, nem biztos, hogy a legvadabb fotókat fogja elkészíteni és ugyanez viszont is igaz.

Inspirálódj: keress kép ötleteket

Az előző ponthoz tartozik ez a tipp is. Ha konkrét ötleteid vannak arról, hogy végeredményként milyen képeket szeretnél a kezedben tartani és évek múltán is nézegetni az nem csak a te és párod, de a fotós és egyéb szolgáltatók munkáját is nagyban megkönnyíti. Nézz szét a fotósok oldalain, keress képötleteket, különböző beállításokat Instagramon, Pinteresten és mentsd el azokat. Így nem fogtok tétlenül és tanácstalanul állni a fotózás napján a kamera előtt, hogy mit is csináljatok. Nem utolsó sorban a fényképész is jobban tud majd instruálni titeket és inkább fogja tudni azt nyújtani, amire vágysz.

Időben szerezd be a kiegészítőket a fotózáshoz

Ha már megvan a helyszín, a téma, no és a fotós, ideje összeválogatni a kiegészítőket. Pár jól megválasztott darab nagyon sokat tud dobni az elkészült képeken. Hogy ne csak a sablonos beállítások készüljenek el, de olyan képek is, amelyek igazán ti vagytok. Virág, kalap, napernyő a vintage stílushoz, vicces tábla, buborék fújó a bohém hangulathoz vagy esetleg valami teljesen más, ami titeket fejez ki érdemes időben beszerezni. Ha internetről, külföldről rendelsz érdemes akár 2-3 hónappal a fotózás napja előtt beszerezni a kellékeket, hogy ne kelljen idegeskedni, hogy azok időben megérkeznek-e. Ezen felül érdemes „B tervet” is kigondolni arra az esetre, ha valami mégsem érkezik meg, vagy nem olyan, mint szeretted volna. A lényeg, hogy a fotózás napján idegeskedés nélkül, fesztelenül tudjatok a lencse elé állni.

Nagyon fontos, hogy a fotózás napján egymásra tudjatok hangolódni

Érdemes a fotózás napját nem olyan időpontra tenni, amikor a rengeteg teendő között csak éppen úgy beestek pár kép erejére. Ez sem nektek, sem a fotósnak nem jó. Hagyj időt a felkészülésre, készülj, hangolódjatok rá a pároddal. A rohanás nem csak azért nem jó, mert a képeken is ziláltak lesztek, de ha nincs elég idő, a fotóssal sem fogtok tudni igazán egymásra hangolódni, és ez bizony a végeredményen is meg fog látszódni.

Sokan gondolják úgy, hogy érdemes a beállított képek készítését a nagy naptól külön napon tartani. Jóval előtte, sőt akár az esküvő utánra is lehet szervezni, mikor már túl vagytok minden idegeskedésen. A lényeg az, hogy úgy tudjatok a fényképezőgép elé állni, hogy az elkészült fotókon pontosan az a hangulat érződjön majd, mint amit szerettél volna.

Amit feltétlenül vigyél magaddal

A tapasztalat azt mutatja, hogy mindig az hiányzik a fotózás napján, amire úgy gondoltad, nem viszed magaddal, mert úgysem fog kelleni. Inkább több dolgot vigyél magaddal, mint, hogy azon idegeskedj, hogy de jó lenne, ha hoztam volna magammal …-t.

Amit feltétlenül pakolj be a táskádba: 

  • púder, rúzs, kistükör, akkor is, ha profi készítette a sminked, mert ha mégis átfénylik a bőröd vagy megkopik a rúzsod az a képeken is visszaköszön,
  • fésű, hajlakk, fodrász állította be a hajad, akkor sem árt, ha nálad vannak ezek is vészhelyzet esetére,
  • sebtapasz, mert sosem lehet tudni
  • tű, cérna, kisolló, biztosítótű
  • napszemüveg, főleg ha külső helyszínen lesz a fotózás
  • váltóruha, párodnak váltópóló, váltóing, ha izzadós
  • nedves törlőkendő
  • egy kis nasi, persze olyan, ami nem maszatol
  • innivaló

Most hogy már átnéztük a legfontosabb teendőket és minden eshetőségre felkészültél, ugye már nem is tűnik olyan bonyolultnak egy fotózás lebonyolítása. Érdemes mindent időben jó előre leszervezni, hogy a fotózás napján már tényleg a legfontosabbra, egymásra tudjatok hangolódni és pároddal együtt annak varázsát tudjátok átélni mindennemű idegeskedés nélkül.

Ha szeretnéd, hogy a fényképeken a sminked is tökéletes legyen, keress meg bátran.

Sokan gondolják úgy, hogy érdemes a beállított képek készítését a nagy naptól külön napon tartani. Jóval előtte, sőt akár az esküvő utánra is lehet szervezni, mikor már túl vagytok minden idegeskedésen. A lényeg az, hogy úgy tudjatok a fényképezőgép elé állni, hogy az elkészült fotókon pontosan az a hangulat érződjön majd, mint amit szerettél volna.