Hogyan lesz tökéletes az esküvőd?

Először is szeretnék neked gratulálni, hogy megtaláltad álmaid hercegét. Egy olyan férfit, aki megadja számodra mindazt, amire csak vágyhatsz, és aki mellett hercegnőnek érezheted magadat.

Onnantól kezdve azonban, hogy kitűzitek az esküvő dátumát, egészen odáig, hogy kimondjátok egymásnak a boldogító igent, rengeteg dolog fog történni veletek.

Az első dolog, amivel szembesülni fogsz az az, hogy nincs az a mennyiségű pénz, amit ne lehetne egy esküvőre elkölteni 🙂

És ha már belekezdtél a szervezésbe, akkor tudod, hogy ez sajnos nem vicc.

Hiszen ott van a menyecskeruha, a menyasszonyi ruha, az ehhez való cipők, a párodnak a ruhái, a táncoktatás, a helyszín bérlése, az ételek, az italok, a díszítés, a csokor, a zenekar, a sminkes, a fodrász, a ceremóniamester, és most még csak a töredékét említettem meg annak, amire egy kisebb vagyont el lehet költeni.

Te is a legjobbat szeretnéd mindenből, igaz?

Persze ez nem is csoda, hiszen ez életünk legfontosabb napja, ahol azt akarjuk, hogy minden tökéletesen történjen.

Emlékszem, amikor még én szerveztem az esküvőmet, és a helyszín külön számlázott fel pénzt a székekért, a székszoknyáért, és persze a széken lévő díszítésért is.

Mire kijött, hogy mennyit fogok fizetni egyetlen székért, a végén megkérdeztem, hogy ezért az árért csak használhatom, vagy nekem is adják örökbe?

Sajnos egy idő után eljön az a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy kompromisszumokat kell kötnünk.

Mert bár nagyon jó lenne, ha hófehér hintóval érkeznénk meg az esküvőnkre, és amikor kimondjuk a boldogító igent 100 hófehér galamb röpülne az ég felé, sajnos nem rendelkezünk kifogyhatatlan bankszámlával.

Éppen ezért elkezdünk leadni az igényeinkből és innentől kezdve már az a cél, hogy összehozzunk egy nagyjából tökéletes esküvőt.

Hogy mi a tökéletes esküvő záloga?

Tudnunk kell mikor engedhetünk és mikor nem engedhetünk az igényeinkből.

Mondok is erre egy példát.

Az esküvőm előtt úgy gondoltam, hogy tökéletesen elég lesz, ha egy vidéki városban köttetem meg a csokromat ott ahol anyukámék laknak. Hiszen itt fél áron volt a virág, és a virágkötő nagyon segítőkésznek tűnt.

És persze rendkívül elégedett voltam magammal, hogy sikerült a költségkeretből 10 ezer forintot megtakarítanom.

Majd az esküvőm előtti napon elküldte a csokorkészítő a menyasszonyi csokrom képét, én pedig teljesen kiborultam.

A csokrom ugyanis köszönő viszonyban sem volt azzal, amit szerettem volna.

Egy nappal az esküvőm előtt mégis kihez forduljak?

Miután kisírtam a szemeimet, és 20 percet hisztiztem a páromnak (hiszen mégiscsak nő vagyok J) felhívtam az esküvőm dekoratőrét, aki vállalta, hogy kétszeres áron elkészíti nekem azt a csokrot, amit szerettem volna.

Azóta se kaptam még ennyire szép (és ennyire drága) csokrot.

Ennek köszönhetően közel 2,5* annyit költöttem az esküvői csokromra.

Sokkal olcsóbban jöttem volna ki, ha rögtön egy normális helyen készíttetem volna el.

Hogy mégis mire szeretnék kilyukadni?

 • Ha az esküvő helyszínén nem kértek mondjuk virágfalat, ahol tudtok csinálni pár képet 30 ezer forintot máris megspóroltatok.
 • Ha nem a színes vásznat választjátok a díszítéshez, hanem a fehéret, máris megspóroltatok 50 ezer forintot.
 • Ha nem hívjátok meg pusztán az illendőség miatt azokat a rokonokat, akiket nem láttatok 5 éve, az ételen italon és szálláson 100.000 forintot máris megspóroltatok.

Ezek például olyan dolgok, amik nem kötelezőek, ahol engedhetsz kicsit abból, hogy mi az amire feltétlenül szükséged van.

Sajnos a munkám során sokszor találkozom azzal, hogy…

…Az emberek olyan dolgokból engednek, amiből nem volna szabad

És te is amikor szeretnél egy kicsit megtakarítani talán majd arra gondolsz, hogy…

 • …Jó lesz egy átlagos ceremóniamester is.
  Egyébként is vicces barátaim vannak, majd ők csinálnak hangulatot.
  Majd az esküvőn azt látod, hogy a hangulat lapos, az emberek elkezdenek klikkesedni. Mindenki a sarokban üldögél, vagy kint dohányzik, és senki sem akar táncolni veled.

…Nincs szükségem tökéletes fotósra.
Apukámnak van egy szuper fényképezőgépe, azzal is tud egy csomót kattintgatni. Hiszen fényképezni bárki tud.
Majd szembesülsz azzal, hogy a képeken borzalmas szögből vagy lefotózva, nem látszódik a lényeg, az igazán megható pillanatok pedig le sincsenek fényképezve.

…Engem ki tud sminkelni a kishúgom is,
vagy az akit a szomszédom ajánlott, végül is úgy sem akarok semmi bonyolultat.
Majd az esküvőn szembesülsz azzal, hogy a sminked már este 10-kor el van kenődve a sok sírástól, és hogy már egyszerűen képtelenség helyrehozni.

Egy biztos, az esküvődön sírni fogsz.

Vagy azért mert annyira meghatódsz és annyira boldog vagy.

Vagy azért mert nem az történik, mint amit szerettél volna.

Az esküvődön nem szükséges mindenből a legjobbat választanod. Elég, ha abból választod a legjobbat ahol a minőség elengedhetetlen. 

 • Legalább 100 esküvőn jártam már, és még sosem láttam olyan menyasszonyt, aki azon szomorkodott volna, hogy nincs ott Marika néni, akivel amúgy sincs annyira jóban.
 • Sosem láttam olyan menyasszonyt aki amiatt volt mérges, mert nem 100 virággal volt a hely feldíszítve csak 50-nel.
 • És olyan menyasszonyt se láttam még aki amiatt borult volna ki, hogy nem volt minőségi Whiskey a bárban csak a szokványos.
 • Olyan menyasszonyról viszont hallottam már aki teljesen ki volt borulva, mert este 10 órakor már szét volt esve a haja.
 • Olyanról is hallottam már, aki az esküvő után 3 héttel üvöltve hívta fel a fotóst mert borzalmas képeket csinált róla.
 • És olyanról is hallottam már, aki teljesen kikészült attól, hogy a sminkje elmosódott az arcán, és úgy nézett ki mintha egy 5 éves gyerek mázolta volna ki.

Az esküvődön abból válaszd a legjobbat, amiből elengedhetetlen.

A szokványos minőségű Whiskey miatt nem fogsz sírni, egy borzalmasan elkenődött smink miatt viszont annál inkább.

Tehát ha egy olyan sminket szeretnél, ami kibírja az esküvői mulatozást, és éppen olyan gyönyörű vagy benne hajnali 3-kor, mint amikor reggel elkészült, akkor ne is keress tovább.